• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα

Σχολικός & αγωνιστικός αθλητισμός

Έλεγχος της Καρδιάς και αθλητισμός

Για την άθληση παιδιών και ενηλίκων με ασφάλεια, έχει καθιερωθεί η χορήγηση ιατρικής βεβαίωσης από καρδιολόγο. Ο  καρδιολογικός έλεγχος αποσκοπεί στη διερεύνηση ευρημάτων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του αθλητή, μετά από εντατική άθληση. Στόχος είναι όλοι να αθλούνται με ασφάλεια ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

  • Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε παιδιά και νέους αφορά στην ανίχνευση κληρονομικών (εκ γενετής) παθήσεων, που μπορεί να εκδηλωθούν με την έντονη άθληση. Τέτοιες παθήσεις είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων, οι συγγενείς βαλβιδοπάθειες και νόσοι του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.
proathlitikos elegxos

Επίσης:

  • Αν ένας νεαρός ή νεαρή προπονείται σε ανταγωνιστικό άθλημα είναι σκόπιμο να κάνει καρδιολογικό έλεγχο κάθε χρόνο.
  • Οι ενήλικοι που ασχολούνται με κάποιο άθλημα αντοχής ή ανταγωνιστικό αθλητισμό, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, οφείλουν  να κάνουν καρδιολογικό έλεγχο κάθε  χρόνο.

Επειδή η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και συνιστάται ως «θεραπεία» για παθήσεις όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, κ.α. ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος και περιλαμβάνει:

Ο Καρδιολόγος κ. Βασίλειος Παναγιωτίδης, εκδίδει βεβαιώσεις καρδιακού προαθλητικού ελέγχου.