• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα

Στεφανιαία νόσος

Στεφανιαία νόσος

Στεφανιαία νόσος ονομάζεται η αρτηριοσκλήρυνση  των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς.

Τι είναι η αρτηριοσκλήρυνση;

Τα εσωτερικά τοιχώματα των φυσιολογικών αγγείων είναι λεία και ελαστικά και το αίμα ρέει σ’ αυτά μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους διάφορους ιστούς του σώματος. Καθώς ο άνθρωπος γερνά, λίπη και άλλες ουσίες συγκεντρώνονται στα τοιχώματα των αγγείων, σε σχηματισμούς που ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες. Αυτή η διεργασία είναι γνωστή ως αρτηριοσκλήρυνση ή αθηροσκλήρωση. Καθώς οι πλάκες αυτές με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνουν, ο αυλός των αγγείων στενεύει και πολλές φορές κλείνει εντελώς.

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι μια πάθηση με βραδεία εξελικτική πορεία, η οποία πιστεύεται ότι ξεκινά από την παιδική ηλικία. Συνήθως περνούν χρόνια ώσπου η αθηρωματική πλάκα να σχηματιστεί και να μεγαλώσει μέσα στην αρτηρία, η πάθηση όμως αυτή οδηγεί σε πολλά, διαφορετικών τύπων κυκλοφορικά προβλήματα, με πιο σημαντικά τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει μια σκλήρυνση των αρτηριών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Τα αίτια της αρτηριοσκλήρυνσης

Ως σήμερα δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι γνωρίζουμε τα πραγματικά αίτια της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Ξέρουμε όμως πολύ καλά πως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προδιαθέτουν και επιταχύνουν την εμφάνισή της και ονομάζονται παράγοντες κινδύνου ή προδιαθεσικοί παράγοντες. Μεταξύ αυτών των παραγόντων πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, κυρίως η χοληστερόλη, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (γονείς που εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών).

Η στεφανιαία νόσος

Η αρτηριοσκλήρυνση αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα, όταν αναπτύσσεται και στενεύει τις στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ. Εξ αιτίας της το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στην καρδιά στην ποσότητα που πρέπει και ο καρδιακός μυς παρουσιάζει έλλειψη οξυγόνου.

Η προσβολή των στεφανιαίων αρτηριών ονομάζεται “στεφανιαία νόσος”. Η στεφανιαία νόσος είναι η κυρίαρχη αιτία εκδηλώσεων, όπως η στηθάγχη και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Στηθάγχη έχουμε όταν μέρος της καρδιάς παροδικά σταματήσει να τροφοδοτείται με αρκετό οξυγόνο, ενώ έμφραγμα συμβαίνει όταν τμήμα του  καρδιακού μυός δεν τροφοδοτείται καθόλου με οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η περιοχή του καρδιακού μυός που χάνει την οξυγόνωσή της καταστρέφεται και τα καρδιακά κύτταρα  πεθαίνουν.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια μορφή αγγειακής νόσου που προσβάλλει τις αρτηρίες του εγκεφάλου. Εγκεφαλικό συμβαίνει όταν μια αρτηρία στον εγκέφαλο σπάσει ή αποφραχθεί με πήγμα αίματος που αναπτύσσεται εκεί ή μεταφέρεται από άλλο μέρος του κυκλοφορικού συστήματος. Ένα τμήμα του εγκεφάλου τότε νεκρώνεται και το τμήμα του σώματος που ελέγχεται απ’ αυτό παραλύει.

Έγκαιρη αντιμετώπιση

Επειδή εάν η πλάκα μέσα στις αρτηρίες τις καρδίας σπάσει , προκαλεί  θρόμβωση των στεφανιαίων αρτηριών που αποφράσσουν τη ροή του αίματος προς την καρδία. Αυτή η κατάσταση είναι επείγουσα διότι προκαλεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το σημαντικό με την αθηροσκλήρωση είναι ότι ο ασθενής μπορεί να την αναγνωρίσει εγκαίρως και να προλάβει ένα σοβαρό και έως θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο, εάν διενεργεί περιοδικά ένα καρδιολογικό check up.

Ο καρδιολόγος θα ελέγξει επισταμένως τον κίνδυνο, θα συστήσει θεραπεία που συνίσταται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, θα χορηγήσει φάρμακα για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. Επίσης, θα προβεί σε έλεγχο της υψηλής πίεσης του αίματος, καθώς και τη διαχείριση άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.