• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα

Περικαρδίτιδα

Περικαρδίτιδα

Περικαρδίτιδα ονομάζεται ο ερεθισμός του υμένα που περιβάλλει την καρδιά και ονομάζεται περικάρδιο. Συνήθως ο ερεθισμός αυτός προκαλείται από ιογενής λοίμωξη, απο καρδιακή προσβολή, απο βακτηριακή μόλυνση, μετά από επέμβαση καρδιάς, από ακτινοθεραπεία, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, του ιού HIV, φυματίωσης,  υποθυρεοειδισμού αλλά και από τη λήψη κάποιων φαρμάκων.

Η περικαρδίτιδα εκδηλώνεται με ξαφνικό, έντονο πόνο στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά του στήθους που επιδεινώνεται  με την βαθιά ανάσα. Ο πόνος διαρκεί για ώρες ή μέρες και δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση. Είναι διαφορετικός από τη στηθάγχη, η οποία διαρκεί μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα και συνήθως βελτιώνεται με την ανάπαυση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο ήπιος πυρετός, αίσθημα αδυναμίας, αίσθημα κούρασης, ο βήχας, ο λόξυγκας, και οι μυϊκοί πόνοι.

Η περικαρδίτιδα συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα και η φλεγμονή παρέρχεται μετά από 10 περίπου ημέρες. Όμως με τα παραπάνω συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται άμεσα τον Καρδιολόγο διότι μπορεί να μην είναι περικαρδίτιδα, αλλά έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης, εάν διαγνώσει περικαρδίτιδα, θα χορηγήσει ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

Ακόμη και στην περικαρδίτιδα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, όπως η συσσώρευση υγρού στο περικάρδιο (περικαρδιακή συλλογή). Επίσης, η δυσκολία άντλησης αρκετού αίματος (καρδιακός επιπωματισμός). Χειρότερο επιπλοκή είναι η συμπιεστική περικαρδίτιδα, η οποία μπορεί να προκληθεί από περικαρδίτιδα που επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό. Ο υμένας γύρω από την καρδιά γίνεται παχύς και δύσκαμπτος. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την λειτουργία της καρδιάς.