• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα

Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία καρδιακή αρρυθμία που οφείλεται στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Το σύστημα αυτό προκαλεί στους κόλπους, τρέμουλο ή ινιδισμό και  αναστατώνει τον κανονικό ρυθμό ανάμεσα στους κόλπους και στις κοιλίες της καρδιάς.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνή πάθηση ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία, αδυναμία και κόπωση, «κόβεται» η αναπνοή, η καρδιά φτερουγίζει ή χτυπάει δυνατά, άνισα. Σε βαρύτερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος και απώλεια αισθήσεων.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη καρδιακή πάθηση, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσουν η υψηλή αρτηριακή πίεση, η Στεφανιαία Νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, οι πνευμονικές παθήσεις, η πνευμονία,  ο υπερθυρεοειδισμός, η υπερβολική χρήση αλκοόλ,  διεγερτικών ουσιών και φαρμάκων.

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα. Μετά από ασφαλή καρδιολογική διάγνωση γίνεται ανάταξη της καρδιάς φαρμακευτικά για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και και την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εάν δεν αποδώσει η φαρμακευτική αγωγή ή υπάρχουν αντενδείξεις για τη λήψη φαρμάκων σε κάποιους ασθενείς, τότε γίνεται ηλεκτρική ανάταξη (ηλεκτρικό σοκ χαμηλής τάσης). Εάν και αυτό δεν αποδώσει η σύγχρονη επεμβατική καρδιολογία μπορεί να δώσει άλλες ασφαλείς λύσεις.