• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα

Καρδιολογικός έλεγχος & γυναίκα

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

Στην ενήλικη ζωή της, μια γυναίκα είναι σκόπιμο να κάνει καρδιολογικό έλεγχο πριν αρχίσει να τεκνοποιεί.

Επίσης, τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν την αρτηριακή πίεση  σε μια μερίδα γυναικών, ιδιαίτερα σε εκείνες με αυξημένο σωματικό βάρος ή με θετικό κληρονομικό ιστορικό υπέρτασης. Οι γυναίκες αυτές πρέπει να δοκιμάσουν άλλες μεθόδους αντισύλληψης, διότι η υπέρταση αποτελεί εχθρό της υγείας της καρδιάς

Εγκυμοσύνη

  • Ο πρώτος καρδιολογικός έλεγχος στην αρχή της εγκυμοσύνης
  • Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια δεύτερη καρδιολογική εξέταση είναι απαραίτητο να κάνει μια γυναίκα εφόσον το συστήσει ο γυναικολόγος και εφόσον διαπιστώνεται αρτηριακή υπέρταση. Φυσιολογικά, η αρτηριακή πίεση πέφτει στους τρεις πρώτους μήνες της κύησης, ακόμη και σε γυναίκες που είναι υπερτασικές. Μπορεί να αυξηθεί όμως αργότερα, προς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Η υπέρταση που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη είναι σοβαρό πρόβλημα για τη μητέρα και το έμβρυο και χρειάζεται σωστή παρακολούθηση και θεραπεία με φάρμακα, ιδίως τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Μετά τον τοκετό συνήθως η πίεση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις η έγκυος αναπτύσσει τοξιναιμία της κύησης, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή της.
  • H υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί μεγάλη προσοχή και ειδική παρακολούθηση, γιατί η επιλογή των φαρμάκων για την καταπολέμησή της είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η υπέρταση δεν αποτελεί αντένδειξη για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

Εμμηνόπαυση

Με την έλευση της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος για ισχαιμικό επεισόδιο, που είναι τυπικά χαμηλός στις νέες γυναίκες, αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει αφενός διότι στην ηλικία μετά τα 50-55 όλες οι κακές συνήθειες (διατροφικές, κάπνισμα, καθιστική ζωή) οδηγούν έτσι κι αλλιώς γυναίκες και άνδρες σε εκδήλωση παθήσεων, αφετέρου διότι μεταβάλλεται το ορμονικό προφίλ των γυναικών με την μείωση των οιστρογόνων.

Oι μηχανισμοί με τους οποίους η εμμηνόπαυση συνδέεται με μια σημαντική επιδείνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, οφείλεται στην μείωση των οιστρογόνων που είναι καρδιοπροστατευτικές ορμόνες. Επομένως, με τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης είναι σκόπιμο να γίνεται καρδιολογικός έλεγχος. Από αυτόν θα προκύψει ο περαιτέρω προγραμματισμός τακτικών καρδιολογικών ελέγχων, αναλόγως των ευρημάτων.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι από την ηλικία περίπου των 55 ετών ο καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα τακτικά check up κάθε χρόνο  που κάνει μια γυναίκα.