• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα
Άρθρα για την καρδιά

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι βοηθά προκειμένου να γίνει  διάγνωση της υπέρτασης, αλλά και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της θεραπείας της.

Για να αξιολογηθεί σωστά πρέπει να γίνονται πολλές μετρήσεις σε διαφορετικές ημέρες, σε συνθήκες ηρεμίας και να υπολογίζεται ο μέσος όρος  τους. Μεμονωμένες μετρήσεις δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, γιατί μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματική πίεση. Μετρήσεις σε συνθήκες άγχους, πονοκεφάλου, πανικού, στενοχώριας, ζάλης κ.λπ. πρέπει να αποφεύγονται, επειδή είναι παραπλανητικές.

Πριν από την επίσκεψη στο γιατρό, συνήθως συνιστάται να γίνονται μετρήσεις σε διάστημα τουλάχιστον  μίας  εβδομάδας.

Για τη μακροχρόνια παρακολούθηση της τακτοποιημένης πίεσης στο σπίτι είναι συνήθως αρκετές μία έως δύο  μετρήσεις την εβδομάδα. Η καθημερινή μέτρηση της πίεσης δεν είναι αναγκαία  παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για τη μέτρηση της πίεσης.  Είναι σωστό να τη μετράμε σε διαφορετικές ώρες, να σημειώνουμε τις τιμές της πίεσης και να τις δείχνουμε στο γιατρό. Συνήθως συνιστάται να γίνονται μετρήσεις δύο φορές την ημέρα: το πρωί (αν χορηγούνται φάρμακα, πριν από τη λήψη τους) και το απόγευμα. Κάθε φορά γίνονται διπλές ή τριπλές μετρήσεις σε καθιστή θέση και με μεσοδιάστημα ενός λεπτού μεταξύ των μετρήσεων.

Κατά κανόνα η πίεση στο σπίτι είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στο ιατρείο και θεωρείται φυσιολογική όταν ο μέσος όρος μερικών μετρήσεων είναι κάτω από 130 mmHg για τη  συστολική και κάτω από 80 mmHg για τη διαστολική.

ΚΑΡΔΙΟΛΟГΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 60 Π. ΦΑΛНΡΟ
210 9833440 6942291212

Email: cardiolabfaliro@yahoo.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΒΡΑΔΥ
Συστολική(Μεγάλη) Διαστολική(Μικρή) Συστολική(Μεγάλη) Διαστολική(Μικρή) Συστολική(Μεγάλη) Διαστολική(Μικρή)
Καρδιολογικό Ιατρείο στην Αθήνα | Καρδιολόγος , Αθήνα