• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα

Ενδοκαρδίτιδα

Ενδοκαρδίτιδα

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια λοίμωξη των βαλβίδων  της καρδιάς    Προκαλείται κυρίως από βακτήρια που μέσω χειρουργικών ή επεμβατικών τεχνικών , εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και σε προδιατεθειμένα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας εγκαθίστανται  στις βαλβίδες. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι με τεχνητές βαλβίδες της καρδιάς, συγγενείς συμπλοκες καρδιακές παθήσεις,  προηγούμενη ενδοκαρδίτιδα.

Τα συμπτώματα είναι  πυρετός με ρίγος, δύσπνοια, αιμορραγία κάτω από τα νύχια, ή μικρές μώβ και κόκκινες κηλίδες κάτω από το δέρμα.

Εάν η ενδοκαρδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, τα βακτήρια που προκαλούν την ενδοκαρδίτιδα μπορεί να σχηματίσουν εξογκώματα πάνω ή γύρω από τις βαλβίδες της καρδιάς. Τα εξογκώματα αυτά στις καρδιακές βαλβίδες τις εμποδίζουν να λειτουργούν σωστά. Αυτό διακόπτει την κανονική ροή του αίματος μέσω των βαλβίδων και παρεμβαίνει στη κανονική λειτουργία άντλησης της καρδιάς. Αίμα μπορεί να διαρρεύσει προς τα πίσω αντί να διοχετευτεί προς τα εμπρός. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναπτυχθούν καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, εγκεφαλικό και νεφρική ανεπάρκεια.

Η έγκαιρη διάγνωση θα αποτρέψουν τη μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ ή στις καρδιακές βαλβίδες. Το triplex καρδιάς και ή κλινική εξέταση μπορεί  να δόσει πληροφορίες και να θέσει υποψία ενδοκαρδίτιδας . Τότε ο έλεγχος της καρδιάς με τρισδιαστατό διοισοφάγειο υπέρηχο σε τριτοβάθμιο  νοσοκομείο και η άμεση  θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας  με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών είναι πρωταρχικής σημασίας  Μπορεί να κριθεί αναγκαία και η διενέργεια καρδιακής επέμβασης.