Έμφραγμα μυοκαρδίου – καρδιακή προσβολή
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή προσοβολή αποτελεί επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζεται μόνο επεμβατικά δηλαδή ή με αγγειοπλαστική από τον επεμβατικό καρδιολόγο ή bypass από τον καρδιοχειρουργό.
Αν ένα άτομο πάσχει από στεφανιαία νόσο ή αθηροσκλήρωση και κάποιο από τα λιπαρά αποθέματα που έχουν σχηματίσει πλάκα μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς σπάσει, τότε ο οργανισμός προσπαθεί να το διορθώσει με τη δημιουργία ενός θρόμβου αίματος γύρω από αυτό. Ο θρόμβος μπορεί να μπλοκάρει την αρτηρία, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά. Χωρίς το αίμα και το οξυγόνο που μεταφέρει, ένα μέρος της καρδιάς αρχίζει να νεκρώνει.
Άμεση αντίδραση
Οι ασθενείς του Ιατρείου CARDIO-LAB σε περίπτωση που αισθανθούν τα παρακάτω συμπτώματα να επισκεφθούν αμέσως ένα εφημερεύον για Καρδιολογικά περιστατικά νοσοκομείο ή μεγάλη κλινική που διαθέτει συνεχώς σε λειτουργία καρδιολογικό Τμήμα και στη διαδρομή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Καρδιολόγο κ. Βασίλη Παναγιωτίδη για περαιτέρω οδηγίες και κάθε βοήθεια.
Αν έχετε πόνο στο στήθος και ο Καρδιολόγος σας έχει συνταγογραφήσει νιτρογλυκερίνη για τη στηθάγχη, πάρτε 1 δόση της νιτρογλυκερίνης και περιμένετε 5 λεπτά. Εάν ο πόνος στο στήθος δεν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται, καλέστε ασθενοφόρο και πείτε ότι μπορεί να έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή. Μείνετε στο τηλέφωνο. Ο χειριστής κλήσης έκτακτης ανάγκης θα σας πει τι να κάνετε.
Αν έχετε πόνο στο στήθος, είστε μόνος και δεν έχετε νιτρογλυκερίνη, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει σε εφημερεύουσα καρδιολογική κλινική. Μασήστε 1 ασπιρίνη που βοηθά στην αποτροπή της θρόμβωσης του αίματος. Μην οδηγείτε εκτός και εάν δεν έχετε απολύτως καμία άλλη επιλογή.
Τα συμπτώματα του οξέος εμφράγματος είναι:
Έντονος πόνος στο στήθος, δυσφορία, πίεση, συμπίεση ή βάρος στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί κάτω από τον αριστερό ώμο και το χέρι και σε άλλες περιοχές όπως η πλάτη, το σαγόνι, ο λαιμός ή το δεξί χέρι. Επίσης, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα που μοιάζει με «καούρα», εφίδρωση, ναυτία και έμετος, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση ότι η καρδιά πάλλεται πολύ δυνατά, εξάντληση, ζάλη, λιποθυμία. Προσοχή, καθώς δεν εμφανίζουν όλοι το κλασικό σύμπτωμα του έντονου πόνου στο στήθος.
Εάν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, σε νοσοκομειακό περιβάλλον θα υποβληθείτε σε καρδιακό καθετηριασμό ώστε να διασωθεί από τη νέκρωση όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του μυοκαρδίου. Αν ο καρδιακός καθετηριασμός δείχνει ότι μια αρτηρία είναι μπλοκαρισμένη, θα υποβληθείτε αμέσως σε πρωτογενή αγγειοπλαστική για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να έχετε εγκαίρως διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο ώστε να προληφθεί με οδηγίες, φάρμακα ή και επέμβαση πριν οδηγήσει σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το προληπτικό καρδιολογικό check up και ο περιοδικός έλεγχος συνοδευόμενος από φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να σας προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Ο προηγμένος διαγνωστικός εξοπλισμός μας επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και αποτρέπει την πρόκληση εμφράγματος.
Ακόμη και κατά τη φάση του εμφράγματος, ο Καρδιολόγος σας κ. Β. Παναγιωτίδης θα μπορεί να ενημερώσει τους ιατρούς του Νοσοκομείου/ Κλινικής τηλεφωνικά για τα προβλήματα της καρδιάς σας, τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και να συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αντιμετώπισης του εμφράγματος