• 210 9844880 -
  • 6942 291212
  • Αρτέμιδος 60, Π. Φάληρο, Νότια προάστια – Αθήνα

Δυσλιπιδαιμία

Διάφορα είδη λιπαρών ουσιών παράγονται στο σώμα και μεταφέρονται με τη ροή του αίματος. Ονομάζονται λιπίδια και το κυριότερο από αυτά είναι η χοληστερόλη, που βρίσκεται επίσης σε πολλές τροφές. Καταναλώνοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ανεβάζουμε τα επίπεδά της στο αίμα.

Παρ’ όλο που η πρόσληψη κάποιας ποσότητας χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων με το φαγητό είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της μεμβράνης των κυττάρων και τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, οι στατιστικές δείχνουν ότι η συνεχής και  μεγάλη ποσότητα αυτών των ουσιών στο αίμα είναι η κυριότερη αιτία της αρτηριοσκλήρυνσης, αφού μπορούν να ‘‘κολλήσουν’’ και να διεισδύσουν στα τοιχώματα των αρτηριών, αρχίζοντας ή και συνεχίζοντας τη διαδικασία της νόσου.

Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της χοληστερόλης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα λίπη δεν επηρεάζουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, αλλά η ποσότητα και το είδος τους  στη διατροφή πρέπει να ελέγχονται, γιατί επηρεάζουν το σωματικό βάρος και τις τιμές της χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων.

ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΤΙΜΕΣ LDL

οι τιμές LDL  που πρέπει να επιτευχθούν  καθορίζονται με το ελληνικό score καρδιαγγειακού κινδύνου ανάλογα με το φύλο του ασθενή και τους παράγοντες κινδύνου αυτού (κάπνισμα, αρτηριακή πίεση και επίπεδα ολικής χοληστερίνης , έτσι:

  • Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες (2019 ECS) οι ασθενείς μετρίου κινδύνου 1-5%  ο στόχος επιπέδων χοληστερίνης LDL θα πρέπει να  μειώνεται σε κάτω από 100 mg/dl,
  • Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου 5-10% ο στόχος μειώνεται σε 70 mg/dl,
  • Οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου >10% είτε αυτοί έχουν ήδη στεφανιαία νόσο είτε είναι πρωτογενούς πρόληψης, ο στόχος της LDL μειώνεται στα 55 mg/dl.
  • Σε ασθενείς που έχουν υποστεί δύο οξέα επεισόδια εντός διετίας (π.χ. δύο εμφράγματα ή ένα έμφραγμα και ένα εγκεφαλικό) και έχουν >10%   ο στόχος μειώνεται σε < 40 mg/dl.

‘’ Όσο πιο χαμηλά η LDL τόσο πιο καλά’’

Ο πίνακας δείχνει τα θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια της επόμενης 10ετίας σε 100 άτομα.
Χρησιμοποιείται μόνο για ηλικίες 40 ως 65 ετών.

Για να ελαττώσουμε το βάρος μας και για να βελτιώσουμε τις τιμές της χοληστερόλης, πρέπει να επισκεφθούμε τον Καρδιολόγο ο οποίος θα μας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και πιθανόν να χορηγήσει φάρμακα.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και μόνοι μας μια προσπάθεια να τη μειώσουμε, αρκεί η προσπάθεια να μην συνεχίζεται επ΄ αόριστο, οι επιθυμητές τιμές της LDL παραμένουν υψηλές και να προκαλείται μόνιμη βλάβη.

Μερικές χρήσιμες οδηγίες που μπορούν να εφαρμόσουμε είναι:

  • Να αποφεύγουμε φαγητά πλούσια σε χοληστερόλη, όπως είναι τα αυγά, τοσυκώτι και τα λιπαρά κρέατα.
  • Να αποφεύγουμε φαγητά που είναι πλούσια στα λεγόμενα κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι τα ζωικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμες, τυριάκαι βούτυρα).
  • Η διατροφή μας να περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, πουλερικά, όσπρια,λαχανικά και φρούτα.
  • Να μαγειρεύουμε με μικρές ποσότητες φυτικών ελαίων, κυρίως μεελαιόλαδο.

Δείτε αναλυτικά εδώ την ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ